Chcesz tradycyjną metodą odnowić starą kuchnię z fajerkami, piecyk typu koza albo drzwiczki pieca kaflowego? Mamy na to sposób!
Proponujemy tradycyjne szwedzkie czernidło - pastę do konserwacji pieców, kominków, płyt kuchennych itp.
Pasta jest odporna na wysokie temperatury, nie zawiera rozpuszczalników i jest łatwa do nanoszenia.
Można nią konserwować zarówno powierzchnie stalowe jak i żeliwne.
Chroni przed rdzą, a po wypolerowaniu nadaje piękny blask poczernionym powierzchniom.
Jak nałożyć czernidło?
1. Zacznij od oczyszczenia powierzchni z kurzu i brudu.
2. Jeśli piec jest zardzewiały, użyj szczotki drucianej lub papieru ściernego do całkowitego usunięcia rdzy
3. Wetrzyj czernidło w powierzchnię szmatką z mikrofibry lub gąbką cienką warstwę pasty
4. Wypoleruj pastę szmatką z mikrofibry, usuwając ewentualny nadmiar pasty czerniącej
Skład: Naturalne oleje, woski i pigment
UWAGA: Ryzyko samozapłonu! Zawiera olej lniany, w związku z czym istnieje ryzyko samozapłonu szmat lub innych materiałów porowatych używanych do nakładania produktu. Zabrudzone szmaty, czyściwo itp. zamoczyć w wodzie przed wyrzuceniem.
Produkt tradycyjny i przyjazny dla środowiska.
Czarna jak smoła Spissvärta była przez wieki jednym z podstawowych produktów używanych w każdym szwedzkim gospodarstwie domowym. Z półek sklepowych zniknęła dopiero gdy piece i kuchnie żeliwne zaczęto zamieniać na urządzenia elektryczne i gazowe.