Chcesz tradycyjną metodą odnowić starą kuchnię z fajerkami, piecyk typu koza albo drzwiczki pieca kaflowego? Mamy na to sposób!
Proponujemy tradycyjne szwedzkie czernidło - pastę do konserwacji pieców, kominków, płyt kuchennych itp.
Pasta jest odporna na wysokie temperatury, nie zawiera rozpuszczalników i jest łatwa do nanoszenia.
Można nią konserwować zarówno powierzchnie stalowe jak i żeliwne.
Chroni przed rdzą, a po wypolerowaniu nadaje piękny blask poczernionym powierzchniom.
Jak nałożyć czernidło?
1. Zacznij od oczyszczenia powierzchni z kurzu i brudu.
2. Jeśli piec jest zardzewiały, użyj szczotki drucianej lub papieru ściernego do całkowitego usunięcia rdzy
3. Wetrzyj czernidło w powierzchnię szmatką z mikrofibry lub gąbką cienką warstwę pasty
4. Wypoleruj pastę szmatką z mikrofibry, usuwając ewentualny nadmiar pasty czerniącej
Skład: Naturalne oleje, woski i pigment
![nakładanie czernidła na piec grunne czernidło](/uploads/zdjecia/429858212_895137252618894_6729585674575500725_n.jpg?1716882157436)
![polerowanie pieca polerowanie pieca](/uploads/zdjecia/429809316_895137242618895_7066961576962558670_n.jpg?1716882203591)
![Wygrzewanie pieca dla utrwalenia czernidła wygrzewanie pieca](/uploads/zdjecia/429802498_895137245952228_2107039648136263789_n.jpg?1716882294269)
UWAGA: Ryzyko samozapłonu! Zawiera olej lniany, w związku z czym istnieje ryzyko samozapłonu szmat lub innych materiałów porowatych używanych do nakładania produktu. Zabrudzone szmaty, czyściwo itp. zamoczyć w wodzie przed wyrzuceniem.
Produkt tradycyjny i przyjazny dla środowiska.
![tradycyjne receptury tradycyjne receptury](/uploads/images/miscellaneous-cultivation-planting%40256px.png?1620748357422)
Czarna jak smoła Spissvärta była przez wieki jednym z podstawowych produktów używanych w każdym szwedzkim gospodarstwie domowym. Z półek sklepowych zniknęła dopiero gdy piece i kuchnie żeliwne zaczęto zamieniać na urządzenia elektryczne i gazowe.
![czernidło do pieców czernidło do pieców](/uploads/blog/post/sz1.jpg?1633442898092)